tisdag 19 maj 2009

Hur man gör en tvådelad gipsform

Eftersom jag är utbildad bildlärare så tänker jag ge en utförlig beskrivning på hur man gör en tvådelad gipsform för alla hemmafixare.

Välj en form att gipsa av. Vi valde en dildo. Eftersom gips kan bli väldigt varmt då det torkar så valde vi att dra ett varv med gladpack runt dildon så den inte skulle ta skada.

Vi använde en Colaflaska som gjutform. Vi skar ett hål längs flaskan där vi kunde hälla i gipset samt även ett hål vid flaskhalsen där vi kunde sticka ut den del av dildon som inte skulle bli gipsad. För att inte förspilla allt för mycket gips så täckte vi för bakre delen av flaskan med plastpåsar.

Här blandar vi gipset i en gammal glasskartong. Perfekt att blanda gips i en sådan eftersom man kan slänga dem efter eller enkelt slå ut gipset då gipset har torkat.

Eftersom det är en tvådelad gipsform vi skulle göra så fyllde vi först upp gips till halva dildon och låter det torka. Du kan lätt känna på flaskan då gipset är torkat. Så länge gipset fortfarande är varmt så pågår den kemiska processen och gipset är inte klart.

På bildlärarutbildningen så använde vi någon konstig lermassa som kunde skilja de två olika formdelarna ifrån varandra. Eftersom vi inte hade den lermassan i närheten så testade vi med gladpack. Vi kom på i efterhand att man kanske skulle smort in gladpacket med någon olja som fått det fastna lättare. Ett tips att göra är även att gröpa ur små hål så att man sedan lättare kan stabilisera gipsformen på rätt plats.

Här är avtäckning av gipsformen. Här ser ni också en tydligare bild på de små hålen som gjordes och de automatiska piggarna som blir på andra formen.

Tada! Gipsformen är klar. För att göra gipsformen mer stabil och i detta fall mer tålig emot vätska, eftersom det är ölglass som ska göras i den, så bör man värma den i ugnen. Men inte med mer värme än 125 grader eftersom då går gipset tillbaka till pulverform igen.

Medverkande i denna gipsserie; Jag, Sofia och Markus.

7 kommentarer:

  1. När jag satt på bussen och du skulle förklara hur man tillverkar en gipsform så har jag nu fått nästan mer information än jag behöver......

    Man kanske kan fylla den med köttfärs som man sedan gräddar sakta i ugnen och vips så har man en köttklubba...........

    SvaraRadera
  2. Hahahahaha! Det ska jag tipsa Sofia och Markus om!

    SvaraRadera
  3. Alltså.. varför gjorde ni detdär och hur kom ni på att börja med nåt sånt egentligen?! :D

    SvaraRadera
  4. Markus fick någon idé om att han ville göra ölglass men eftersom han inte hade någon bra form i hemmet för att göra denna ölglass i så gjorde han sin egna. Ja, som proffesionella bildlärare så hjälpte jag och Sofia till :P

    SvaraRadera
  5. Hehe.. ni e verkligen kreativa! Man tager vad man haver, och vips har ni en fungerande isglass-form.. eller, har den blivit testad ännu?? :)

    SvaraRadera
  6. Den funkade tyvärr inte fick jag meddelat via Fias blogg :( Men vi gjorde i alla fall ett bra försök :P

    SvaraRadera
  7. trevligt att se sin bild lärare med en dildo...

    SvaraRadera